Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Kołduny z tatarem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Tatar zmielić razem z tłuszczem (słonina, łój, masło), przyprawić, zalać rosołem, wymieszać, na masę.

Kołduny z tatarem

Składniki:

Kołduny z tatarem

 

  • 4 porcje:
  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • sól
  • nadzienie:
  • 45 dag tatara
  • 10 dag tłuszczu
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek sól i pieprz
  • 3 łyżki rosołu lub bulionu z kostki

 

Sposób przygotowania:

Kołduny z tatarem
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozbite jajko, wodę, zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na parę placków, część przykryć szmatką. W równych odstępach kłaść na cieście kulki mięsa, przykryć drugą warstwą ciasta i kieliszkiem wykrawać kawałki, złączyć brzegi, przyszczypać dookoła palcami. Resztę ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować i postępować tak, aż się skończy. Ulepione kołduny wrzucać na osolony wrzątek, zamieszać, gotować z dodatkiem masła, wyciągać łyżką cedzakową.