Sposób przygotowania:
Kolorowa babka przekładana
Margarynę utrzeć z cukrem do białości, stopniowo,dodawać jedno po drugim żółtku i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel cytrynowy z barwnikiem, kisiel wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.Formę z kominkiem wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką [na przemian różne kolory] do formy .Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni..Wystudzić i przekroić na połowę. Przełożyć np.śmietaną .[śmietanę ubić z cukrem i dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę].Dowolnie udekorować.Odstawić do zastygnięcia.
marietta
Bożena1968
Proszę się częstować.