teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

kolorowa babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kolorowa babka- wspaniała dla maluchów do koszyka..

kolorowa babka cytrynowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

kolorowa babka cytrynowa

 

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opak cukru waniliowego
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny
  • kandyzowane owoce
  • tabliczka czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

kolorowa babka cytrynowa
Forma :180 ml, bez komina

1.Jajka ubijam mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
2.Mąki przesiewam,mieszam z proszkiem do pieczenia.Dodaję do jajek.Zmniejszam obroty i powoli wlewam olej.
3.Owoce oprószam w mące,dodaję do ciasta.Wlewam sok z cytryny lub kwasek rozpuszczony w niewielkiej ilości wody.Mieszam.
4.Formę na babkę dokładnie smaruję olejem.Wlewam surowe ciasto do 3/4 wysokości.Piekę ok 40 min w tem 180*C.
5.W tym czasię rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej,dodaję mleko i mieszam.
6.Upieczoną babkę polewam czekoladą(lekko przestudzoną) i posypuję kolorową posypką.
kolorowa babka cytrynowa
babka z cytrynową nutą posmakuje każdemu