Sposób przygotowania:
Kolorowa lazania z warzywami
Płaty lazanii po wypakowaniu wrzucić na lekki osolony wrzątek w dużym i szerokim garnku i dodać odrobinę oleju, by płaty się nie sklejały. Przemieszać je również płaską drewnianą łopatką lub kopystką. Gotować "al dente" przez 15 minut, następnie odcedzić i przelać na durszlaku makaron zimną wodą.
Mięso mielone drobiowe lub wieprzowe obsmażyć na oleju z posiekaną cebulką, doprawić, wyjąć i odsączyć na talerz. Pozostałe jarzyny jak paprykę świeżą i cukinię, a czasem też grzyby leśne lub pieczarki oczyścić, opłukać, obrać i pokroić na plastry oraz również obsmażyć lub obgotować.
Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C, a naczynie żaroodporne prostokątne natłuścić, na dnie ułożyć jedne płat makaronu i przełożyć warstwą mięsa mielonego i warzyw i tak na przemian. Na koniec zetrzeć ser na tarce z grubymi oczkami. Wstawić naczynie z lazanią do piekarnika i piec przez 40 min. Na 10 min. przed wyjęciem dania, posypać je startym serem i zapiec ponownie.
Potem wyjąć naczynie przez rękawice i postawić na kuchence. Pokroić i podawać z sosem tabasco lub ketchupem łagodnym.
Mięso mielone drobiowe lub wieprzowe obsmażyć na oleju z posiekaną cebulką, doprawić, wyjąć i odsączyć na talerz. Pozostałe jarzyny jak paprykę świeżą i cukinię, a czasem też grzyby leśne lub pieczarki oczyścić, opłukać, obrać i pokroić na plastry oraz również obsmażyć lub obgotować.
Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C, a naczynie żaroodporne prostokątne natłuścić, na dnie ułożyć jedne płat makaronu i przełożyć warstwą mięsa mielonego i warzyw i tak na przemian. Na koniec zetrzeć ser na tarce z grubymi oczkami. Wstawić naczynie z lazanią do piekarnika i piec przez 40 min. Na 10 min. przed wyjęciem dania, posypać je startym serem i zapiec ponownie.
Potem wyjąć naczynie przez rękawice i postawić na kuchence. Pokroić i podawać z sosem tabasco lub ketchupem łagodnym.