dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Lazania z mięsem mielonym i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 450
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lazania z farszem z mięsa mielonego, fasolki szparagowej, papryki i cebuli z dodatkiem przecieru pomidorowego.

Lazania z mięsem mielonym i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania z mięsem mielonym i warzywami

 

  • 30 dag płatów lazania
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 20 dag fasoli szparagowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 cebule lub 1 duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 szkl przecieru pomidorowego
  • olej
  • 10 dag sera żółtego
  • masło
  • sól, pieprz, bazylia i oregano, słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:

Lazania z mięsem mielonym i warzywami
Płaty lazanii lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Rozkładamy aby się nie przykleiły. Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażymy.

Następnie dodajemy mięso mielone oraz obgotowaną w osolonej wodzie fasolkę szparagową. Całość smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy ok 1/2 szkl przecieru pomidorowego oraz doprawiamy do smaku.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wylewamy trochę przecieru pomidorowego. Układamy warstwę makaronu. Płaty lazanii smarujemy mięsem mielonym z warzywami.

Na mięsie układamy warstwę makaronu i ponownie wykładamy mięso. Układamy płaty lazanii. Smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy starty serem. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Lazania z mięsem mielonym i warzywami
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w drobno kostkę.
Lazania z mięsem mielonym i warzywami
Mięso mielone smażmy wraz z warzywami i przyprawami.
Lazania z mięsem mielonym i warzywami
Płaty lazaniii przekładamy mięsem z warzywami.
Lazania z mięsem mielonym i warzywami
Wierzch polewamy przecierem i posypujemy żółtym serem

Tagi:

mięso sery ser