inkaa

inkaa

Kucharz
[Przepisów: 6]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

KOLOROWA ZUPA WIOSENNA Z KOPERKIEM

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jako, że z niecierpliwością wypatruję już wiosny za oknem, już teraz w mojej kuchni urządzam sobie jej pachnący przedsmak , a mianowicie kolorową zupę wiosenną. Zupa ta jest lekka, zdrowa, a przy tym niezwykle smaczna, szybka i pożywna.

KOLOROWA ZUPA WIOSENNA Z KOPERKIEM Więcej zdjęć (2)

Składniki:

KOLOROWA ZUPA WIOSENNA Z KOPERKIEM

 

  • 1x Zupa wiosenna 9-składnikowa Hortex
    450 g

  • - 1,5 wody, docelowo bulionu;

  • - 1 udko z kurczaka lub kostka rosołowa;
  • 1 liść laurowy;
  • 2 ziarenka ziela angielskiego;
  • 2 ziarenka pieprzu;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka w proszku -> do smaku;
  • 50 g naturalnego serka topionego z dodatkiem ziół lub 100 ml. śmietany do zup;

  • - koperek świeży lub mrożony

Sposób przygotowania:

KOLOROWA ZUPA WIOSENNA Z KOPERKIEM
Bazą zupy jest wywar mięsny , który przygotowujemy z 1 udka z kurczaka z dodatkiem : 1 liścia laurowego, 2 ziarenek ziela angielskiego, 2 ziarenek pieprzu oraz 1 ząbka czosnku. W wersji ekspresowej, kiedy mamy bardzo mało czasu, a chcemy szybko zjeść coś ciepłego i pożywnego - możemy ewentualnie posiłkować się kostką rosołową - drobiową. Do gotującego się bulionu, wrzucamy 1 opakowanie przygotowanych kompleksowo warzyw HORTEX. Ja dodaję ulubioną mrożoną mieszankę- 9 składnikową wiosenną, gdyż jej aromatyczny skład najbardziej podkreśla charakter zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 12 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Finalnie można zupę zabielić śmietaną – według uznania. Ja dokładam mój sprawdzony sposób, dzięki któremu zupa ma niezwykle kremową konsystencję i dodatkowo nabiera głębi smaku. Mianowicie jest to naturalny serek topiony np. śmietankowy z ziołami, który rozpuszczam w odrobinie wywaru , a następnie łączę z całością zupy. Danie możemy udekorować , zarówno dla wyglądu jak i dla podkreślenia wiosennego smaku - świeżym koperkiem. Mój niestety dopiero wschodzi na oknie, ale posiłkuję się zebranym w sezonie niezwykle aromatycznym koperkiem mrożonym. Zupę polecam szczególnie osobom dbającym o linię:) Podaję ze świeżo pieczonym chlebem domowej produkcji. Serdecznie polecam i życzę smacznego.
KOLOROWA ZUPA WIOSENNA Z KOPERKIEM