Sposób przygotowania:
Kolorowe leczo z kiełbasą
Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w półplasterki, a cebuli w sporą kostkę. Kiełbasę wrzucamy do garnka z grubym dnem i zaczynamy podsmażać na niewielkim ogniu. Jak troszkę tłuszczu się rozpuści, to dorzucamy cebulę i czosnek (obrany i drobno posiekany). Mieszamy i smażymy aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy paprykę (bez gniazd nasiennych) pokrojoną w kostkę. Dodajemy też obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy, dosypujemy paprykę w proszku- słodką i ostrą, koncentrat pomidorowy, całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę (można jej wcale nie obierać, lub obrać "w paski", żeby ładnie wyglądała). Całość gotujemy jeszcze ok 15 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.