Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kolorowe leczo z warzyw

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i osolić. Cukinię oraz

Kolorowe leczo z warzyw

Składniki:

Kolorowe leczo z warzyw

 

  • 2-3 cukinie
  • 2 duże cebule
  • 4 pomidory
  • po 1 papryce żółtej, czerwonej i zielonej
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżka bazylii
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kolorowe leczo z warzyw
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i osolić. Cukinię oraz pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę takiej wielkości jak papryka. Cebulę obrać i pokroić w plastry. W dużym rondlu rozgrzać olej i przesmażyć cebulę, a następnie dodać pomidory i chwilę dusić. Kostkę bulionową rozpuścić w 1 szkl wody i wlać do rondla. Dodać paprykę, wymieszać z pozostałymi składnikami i trzymać na ogniu 10 min, następnie wrzucić cukinię. Wsypać majeranek, bazylię oraz sól i pieprz. Dusić do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Natkę pietruszi umyć, posiekać i posypać nią leczo tuż przed jedzeniem. Podawać z pieczywem czosnkowym.