Sposób przygotowania:
Faszerowana papryka wg Smurfety
Podsmażyć mięso wymieszane z rozgniecionym czosnkiem oraz solą. Ugotować ryż na sypko i połączyć go z mięsem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę małą paprykę i 3 pomidory. Posiekać szczypior i natkę. Warzywa i część zieleniny połączyć z farszem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Trzy duże, mięsiste papryki przekroić na pół. Wyjąć gniazda nasienne. Włożyć połówki papryki do wrzącej wody na 1 min. Odsączyć i napełnić farszem. Ułożyć nafaszerowaną paprykę w żaroodpornym naczyniu, wypełnić formę pozostałymi pomidorami pokrojonymi w ćwiartki. Posypać potrawę resztą zieleniny i podlać połową szklanki bulionu. Na każdą połówkę papryki położyć kawałek masła. Zapiekać pod przykryciem 30-40 min w temp. 180 stopni.