Smurfeta

Smurfeta

Kucharz
[Przepisów: 4]

Faszerowana papryka wg Smurfety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na pyszne faszerowane papryki. Łatwe do przyrządzenia, a efekt zadowalający.

Faszerowana papryka wg Smurfety

Składniki:

Faszerowana papryka wg Smurfety

 

 

  • Farsz :
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 0,5 szklanki ryżu
  • kilka ząbków czosnku
  • 5 pomidorów średniej wielkości
  • 1 mała papryka
  • kostka bulionu
  • masło - do zapiekania
  • natka pietruszki - do przybrania

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka wg Smurfety
Podsmażyć mięso wymieszane z rozgniecionym czosnkiem oraz solą. Ugotować ryż na sypko i połączyć go z mięsem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę małą paprykę i 3 pomidory. Posiekać szczypior i natkę. Warzywa i część zieleniny połączyć z farszem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Trzy duże, mięsiste papryki przekroić na pół. Wyjąć gniazda nasienne. Włożyć połówki papryki do wrzącej wody na 1 min. Odsączyć i napełnić farszem. Ułożyć nafaszerowaną paprykę w żaroodpornym naczyniu, wypełnić formę pozostałymi pomidorami pokrojonymi w ćwiartki. Posypać potrawę resztą zieleniny i podlać połową szklanki bulionu. Na każdą połówkę papryki położyć kawałek masła. Zapiekać pod przykryciem 30-40 min w temp. 180 stopni.