Sposób przygotowania:
Kolorowe placki
Warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki i marchewkę obieramy ze skórki i trzemy na grubej
buraczanaje tarce.
Koperek drobno siekamy, dodajemy do reszty warzyw, wbijamy
jajka, dodajemy mąkę, przyprawiamy do smaku solą, piprzem i świeżo startą gałką
muszkatołową i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Jak ciasto jest za
rzadkie, można dodać troszkę więcej mąki.
Placki smażymy na patelni z
rozgrzanym olejem. Smażymy po parę minut po obu stronach, aż sie zarumienią. Po zdjęciu z patelni
można odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
buraczanaje tarce.
Koperek drobno siekamy, dodajemy do reszty warzyw, wbijamy
jajka, dodajemy mąkę, przyprawiamy do smaku solą, piprzem i świeżo startą gałką
muszkatołową i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Jak ciasto jest za
rzadkie, można dodać troszkę więcej mąki.
Placki smażymy na patelni z
rozgrzanym olejem. Smażymy po parę minut po obu stronach, aż sie zarumienią. Po zdjęciu z patelni
można odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.