jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kolorowe risotto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Risotto w tym wydaniu smakuje całej mojej rodzinie.

Kolorowe risotto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe risotto

 

  • Składniki:
  • 250 g ryżu,
  • 600 ml wody,
  • 0,5 kostki rosołowej,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 cukinia,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 0,5 pora,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • Olej do smażenia,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Papryka do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Olej do smażenia,
  • Łyżka masła,
  • Natka pietruszki do podania

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe risotto
Filet kroimy w grubą kostkę, nacieramy przyprawami i smażymy na oleju do miękkości. Por kroimy w plasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej. Dokładamy do niego pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Całość doprawiamy do smaku i chwilkę razem smażymy do miękkości. Miedzy czasie przygotowujemy ryż. Masło roztapiamy w garnku. Do rozpuszczonego wsypujemy ryż. Smażymy koło 1 minutę. Następnie podlewamy częścią wody. Dokładamy kostkę i gotujemy. Dokładamy curry oraz stopniowo pozostałą wodę. Trzymamy ryż na ogniu do wchłonięcia przez niego płynu, po czym zdejmujemy. Gotowy ryż łączymy z wcześniej przygotowanymi warzywami oraz filetem. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło udekorowany natką pietruszki.
Kolorowe risotto
Ryż obsmażamy na rozpuszczonym maśle około 1 minuty
Kolorowe risotto
Na petelnii obsmażamy pora , dodajemy paprykę oraz cukinię
Kolorowe risotto
Do warzyw dodajemy usmażone kawałki kurczaka
Kolorowe risotto
do gotującego ryżu dodajemy curry. Dokładnie mieszamy.