Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 316]

Risotto z kurkami i portulaką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Portulaka warzywna jest mało popularna i doceniana, a jest smaczna i zawiera wiele cennych właściwości. Pomaga zwalczać wolne rodniki, poprawia krązenie krwi, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cukru we krwi.

Risotto z kurkami i portulaką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z kurkami i portulaką

ryż

  • 3/4 szklanki ryżu arbario lub innego
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

Duszone kurki

  • 20 dag kurek
  • 10 dag portulaki warzywnej
  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto z kurkami i portulaką
Z portulaki warzywnej odrzucić grubsze końcówki, a resztę opłukać. Kurki oczyścić i dokładnie wypłukać. Cebulę pokroić na drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę.

Cebulę zeszkić na maśle, dodac czosnek, chwilę jeszcze podsmażyć. Dodać ryż i smażyć, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem. Dolewać stopniowo gorący bulion i mieszać. W drugim rondlu na masle podsmażyć kurki przez około 15 minut.

Dodać portulakę i dusic jeszcze około 10 minut. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić. Dodać do kurek. Dusic około 5 minut. Dodać przyprawy i wymieszać z przygotowanym ryżem.
Risotto z kurkami i portulaką
Opłukana portulaka warzywna do duszenia.
Risotto z kurkami i portulaką
Oczyszczone, opłukane i pokrojone kurki.
Risotto z kurkami i portulaką
Pokrojone pomidory: jeden żółty, jeden czerwony
Risotto z kurkami i portulaką
Kurki podsmażone na maśle z portulaką warzywną