Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kolorowe risotto z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tym razem dynia powędrowała do kolorowego risotto, z papryką, porem i kurczakiem, smacznie i szybko :)

Kolorowe risotto z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe risotto z dynią

 

  • 3 łyżki masła
  • 150 g ryżu do risotto
  • 0,5 litra bulionu
  • 10 cm pora
  • 1 mała czerwona papryka
  • 300 g oczyszczonej dyni
  • 1 pierś z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe risotto z dynią
W garnku o grubym dnie rozpuścić 2 łyżki masła i wsypać ryż, przesmażyć, wlać 1 szklankę bulionu. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy płyn się wchłonie, wsypać dynię pokrojoną w kostkę i wlać pozostały bulion. Wymieszać i dusić dalej na małym ogniu. Por oczyścić, posiekać drobno. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w kostkę. Na łyżce masła przesmażyć por, dodać paprykę i chwilkę smażyć. Zdjąć z patelni. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z łyżka oleju, posypać przyprawą do kurczaka i smażyć, aż się lekko zrumieni. Następnie dodać paprykę, por i kurczaka do garnka z ryżem i dynią, zamieszać, dolać odrobinę wody jeśli potrzeba, doprawić solą, pieprzem. Gorące nałożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki
Kolorowe risotto z dynią
W garnku o grubym dnie rozpuścić 2 łyżki masła i wsypać ryż, przesmażyć, wlać 1 szklankę bulionu. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Kolorowe risotto z dynią
Gdy płyn się wchłonie, wsypać dynię pokrojoną w kostkę i wlać pozostały bulion. Wymieszać i dusić dalej na małym ogniu.
Kolorowe risotto z dynią
Por oczyścić, posiekać drobno. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w kostkę. Na łyżce masła przesmażyć por, dodać paprykę i chwilkę smażyć. Zdjąć z patelni.
Kolorowe risotto z dynią
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z łyżka oleju, posypać przyprawą do kurczaka i smażyć, aż się lekko zrumieni.