iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Risotto z dynią hokkaido

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Risotto z dynią hokkaido na winie

Risotto z dynią hokkaido

Składniki:

Risotto z dynią hokkaido

 

  • 1 szklanka ryżu do risotta
  • 50 ml wino białe
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szt cebula
  • 1/3 szt dynia hokkaido
  • 2 szt mini cukinia
  • oliwa z oliwek
  • grana padano

 

Sposób przygotowania:

Risotto z dynią hokkaido
Dynie hokkaido kroimy na pół - będzie nam potrzeba właśnie połowę dni. Jej nie obieramy. Kroimy ja w kosteczkę ok 1 cm na 0,5 cm. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek także obieramy i siekamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną dynię. Kiedy dynia lekko zmięknie dodajemy ryż do risotto. Mieszamy aż ryż będzie jakby przeźroczysty. Właśnie wtedy wlewamy białe wino - mieszamy kilka minutek. Następnie dolewamy trochę bulionu - mieszamy i nakrywamy. Powtarzamy czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy pokrojone mini cukinie - mieszamy. Doprawiamy do smaku solą morską i podajemy z startym garna padano.