ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Kolorowe szaszłyki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotowanie: ok. 30 minut.

Kolorowe szaszłyki

Składniki:

Kolorowe szaszłyki

 

  • filet z piersi kurczaka (ok.20 dag);
  • 20 dag polędwicy wieprzowej;
  • 2 żółte papryki;
  • 2 cebule;
  • łyżeczka startego imbiru;
  • 6 łyżek sosu sojowego;
  • 3 łyżeczki miodu;
  • 2 łyżki wódki;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Kolorowe szaszłyki
Sos sojowy wymieszać z imbirem, miodem, jedną posiekaną cebulą i wódką, doprawić pieprzem. Kurczaka i polędwice wieprzowe umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. Mięso włożyć do marynaty, odstawić na godzinę do lodówki. Drugą cebulę obrać, pokroić w cząstki. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na nieduże kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso kurze i wieprzowe, paprykę i cebulę. Upiec na rumiano na grillu lub ruszcie, polewając marynatą.