EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Kolorowe szaszłyki z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Grillowanie drobiowe szaszłyki ze świeżą, kolorową papryką, cebulą, pieczarkami i odrobiną słodkości w postaci ananasa to świetny pomysł na lekkie danie z rusztu.

Kolorowe szaszłyki z ananasem

Składniki:

Kolorowe szaszłyki z ananasem

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe szaszłyki z ananasem

ETAP 1:

Kolorowe szaszłyki z ananasem
fileta oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na 20 minut

1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na 21 kawałków, oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 20 minut.

ETAP 2:

Kolorowe szaszłyki z ananasem
fileta pokroić i jeszcze raz posypać przyprawą

2. Każdy plaster ananasa pokroić na 3 kawałki, papryki umyć i pokroić na kwadraty. Czerwoną i żółtą paprykę pokroić na 14 kawałków a zieloną na 7.

ETAP 3:

3. Cebulę obrać i pokroić na 7 plastrów. Pieczarki dokładnie oczyścić i umyć.

ETAP 4:

Kolorowe szaszłyki z ananasem
wszystkie składniki nabijać na patyki do szaszłyków

4. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności: pieczarka, filet, żółta papryka, zielona papryka, ananas, filet, cebula, czerwona papryka, żółta papryka, ananas, filet, czerwona papryka, ananas, pieczarka.

ETAP 5:

5. Grillować na grillu ze wszystkich stron aż mięso będzie upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku.