Sposób przygotowania:
Kolorowy torcik na 5 urodziny
Biszkopt przygotowujemy wg tego przepisu:
https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Poncz do nasączenia biszkoptu:
Do przegotowanej wody dodać cukier i sok z cytryny dobrze rozmieszać.
Krem śmietankowo - chałwowy:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec dodać śmietan fixy. Chałwę rozkruszyć i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem pod koniec dodać śmietan fixy oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatynę.
Składanie tortu:
Dolny krążek nasączyć ponczem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki nałożyć połowę kremu śmietankowo - chaławowego, nałożyć drugi krążek zrobić to samo co z pierwszym nałożyć drugą część kremu, nałożyć 3 ostatni krążek lekko docisnąć formując cały tort.
Cały tort posmarować kremem śmietankowym, boki obłożyć prażonym ryżem, udekorować ozdobam, koralikami cukrowymi oraz kremem śmietankowym.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem włożyć świeczki.
https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Poncz do nasączenia biszkoptu:
Do przegotowanej wody dodać cukier i sok z cytryny dobrze rozmieszać.
Krem śmietankowo - chałwowy:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec dodać śmietan fixy. Chałwę rozkruszyć i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem pod koniec dodać śmietan fixy oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatynę.
Składanie tortu:
Dolny krążek nasączyć ponczem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki nałożyć połowę kremu śmietankowo - chaławowego, nałożyć drugi krążek zrobić to samo co z pierwszym nałożyć drugą część kremu, nałożyć 3 ostatni krążek lekko docisnąć formując cały tort.
Cały tort posmarować kremem śmietankowym, boki obłożyć prażonym ryżem, udekorować ozdobam, koralikami cukrowymi oraz kremem śmietankowym.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem włożyć świeczki.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję.;)