Sposób przygotowania:
Kolorowy tort z kremem cytrynowym
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku . Następnie po troszku wsypujemy przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz dowolny barwnik. Najlepiej abyśmy zrobili to bardzo delikatnie. Wylewamy na blachę o średnicy 26 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 30 min ( posiadam piekarnik z termoobiegiem). Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego na koniec pamiętajmy, aby upewnić się za pomocą patyczka, czy biszkopt jest już dobrze upieczony. Odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za kolejny kolor :) Masa cytrynowa: Śmietanę ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru do momentu aż zrobi się sztywna. Serek mascarpone ubijamy z 4 kolejnymi łyżkami cukru pudru i dodajemy otartą skórkę z cytryn. Następnie do serka dodajemy po troszku śmietanę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ostygnięte biszkopty nasączamy wodą z cytryną i przekładamy kolorami. Czasem biszkopty przedzielam na pół i wychodzą po dwa te same kolory z jednego. Wszytko według uznania :) Biszkopty przedzielamy kremem i na koniec całość także smarujemy kremem,aby nie było widać kolorowych biszkoptów. Wszystko obsypujemy wiórkami i dodajemy ozdoby. Smacznego :)
marietta
vanilladreaam