Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kolorowy wieniec w lukrze malinowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wieniec, który upodobała sobie moja córka. Dzieci uwielbiają takie kolorowe wypieki :)

Kolorowy wieniec w lukrze malinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowy wieniec w lukrze malinowym

 

  • mąka pszenna tortowa - szklanka (o poj. 250ml),
  • mąka ziemniaczana - szklanka,
  • jaja - 5,
  • cukier - 3/4 szklanki,
  • olej - 3/4 szklanki,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • cukier waniliowy - 8g,
  • kisielem wiśniowym lub sokami owocowymi czy sokiem z buraków. Ciemny kolor można uzyskać dodając kakao,
  • tłuszcz i maka do formy;
  • Lukier:
  • 2-3 łyżki gęstego soku/syropu malinowego,
  • szklanka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Kolorowy wieniec w lukrze malinowym
Mąki przesiać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ze szczypta soli ubić je na sztywną pianę, dodać cukier i ponownie ubić przy pomocy miksera. Do ubitych białek, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Miksując dodajemy make, a następnie olej. Gdy masa będzie wyrobiona i gładka, dzielimy ja na 3 części ( lub na tyle ile mamy barwników). Do każdej części dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej maka formy na babkę/wieniec wlewamy kolejno kolorami porcje ciasta. Można delikatnie wymieszać warstwy za pomocą patyczka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Lukier przyrządzamy z podgrzanego soku, dokładnie wymieszanego z cukrem pudrem i polewamy nim wystudzona babkę.
Kolorowy wieniec w lukrze malinowym
Etap 1
Kolorowy wieniec w lukrze malinowym
Etap 2
Kolorowy wieniec w lukrze malinowym
Etap 3
Kolorowy wieniec w lukrze malinowym
Etap 4

Tagi:

buraki mak