Sposób przygotowania:
Kolorowy wieniec w lukrze malinowym
Mąki przesiać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ze szczypta soli ubić je na sztywną pianę, dodać cukier i ponownie ubić przy pomocy miksera. Do ubitych białek, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Miksując dodajemy make, a następnie olej. Gdy masa będzie wyrobiona i gładka, dzielimy ja na 3 części ( lub na tyle ile mamy barwników). Do każdej części dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej maka formy na babkę/wieniec wlewamy kolejno kolorami porcje ciasta. Można delikatnie wymieszać warstwy za pomocą patyczka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Lukier przyrządzamy z podgrzanego soku, dokładnie wymieszanego z cukrem pudrem i polewamy nim wystudzona babkę.
bernika
zewa
luna