agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

kombinowany kurczak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

kombinowany kurczak,,,,,,,,,,,

kombinowany kurczak

Składniki:

kombinowany kurczak

 

  • Kurczak 1 kg
  • Pieczarki 30 dag
  • Rodzynki 3 łyżki
  • Śliwki suszone 10 szt.
  • Czerwona papryka 2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • Olej 4 łyżki
  • Rosół ½ szklanki
  • Groszek konserwowy 2/3 puszki
  • Curry 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

kombinowany kurczak
Kurczaka dokładnie umyć, ściągnąć skórkę i oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić w cienkie paski i usmażyć na silnie rozgrzanym oleju. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do rondla. Na tym samym oleju przesmażyć pokrojone w paski pieczarki razem z pokrojoną w piórka cebulą, również przełożyć łyżką cedzakową do rondla, a na oleju przesmażyć krótko koncentrat pomidorowy, po czym rozcieńczyć go rosołem. Z namoczonych śliwek usunąć pestki i pokroić razem z papryką w paski, dodać do mięsa z pieczarkami i cebulą. Wlać sos, dodać groszek, rodzynki i curry. Przyprawić solą i pieprzem, całość podgotować kilka minut.