Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Kompot z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Kompot z czereśni

Składniki:

Kompot z czereśni

 

  • 1 kg czereśni,
  • 20 dag cukru,
  • 0,5 litra wody.

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot z czereśni
Najlepiej korzystać z późnych odmian dojrzałej czereśni czerwonej i kompot przygotowywać jeszcze w dniu ich zerwania. Owoce myjemy, czyścimy z szypułek, a następnie usuwamy pestki, ponieważ pestki w kompocie wydzielają kwas pruski szkodliwy dla zdrowia. Wydrylowane owoce wkładamy do słoików i zalewa- my gorącym syropem przygotowanym z wody i cukru. Po zamknięciu słoików, umieszczamy je w kotle z podgrzaną wodą o temperaturze 90 stopni i pasteryzujemy słoiki przez 25 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu słoików, umieszczamy je w chłodnym miejscu.