Sposób przygotowania:
Konfitura figowa
Figi myjemy i kroimy w kostkę odrzucając ewentualne nadpsute części. Powinno być 600 g pokrojonych fig.
Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki; w sokowirówce przygotowujemy sok z jabłek. Możemy jabłka zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Powinno być 400 ml soku jabłkowego.
Figi łączymy z sokiem jabłkowym, dodajemy żelfix i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Do gotującego dżemu wsypujemy cukier ciągle mieszając i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Gorący dżem przekładamy do słoików typu twist-off, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na 15 minut. Po tym czasie słoiki odwracamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!
Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki; w sokowirówce przygotowujemy sok z jabłek. Możemy jabłka zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Powinno być 400 ml soku jabłkowego.
Figi łączymy z sokiem jabłkowym, dodajemy żelfix i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Do gotującego dżemu wsypujemy cukier ciągle mieszając i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Gorący dżem przekładamy do słoików typu twist-off, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na 15 minut. Po tym czasie słoiki odwracamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!