misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Konfitura figowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniała aromatyczna konfitura łącząca kwasowość jabłek i słodycz fig...

Konfitura figowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura figowa

 

  • 4-5 kwaskowych jabłek
  • 12 fig
  • 350 g cukru
  • 1 żelfix 1:3

 

Sposób przygotowania:

Konfitura figowa
Figi myjemy i kroimy w kostkę odrzucając ewentualne nadpsute części. Powinno być 600 g pokrojonych fig.

Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki; w sokowirówce przygotowujemy sok z jabłek. Możemy jabłka zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Powinno być 400 ml soku jabłkowego.

Figi łączymy z sokiem jabłkowym, dodajemy żelfix i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Do gotującego dżemu wsypujemy cukier ciągle mieszając i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Gorący dżem przekładamy do słoików typu twist-off, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na 15 minut. Po tym czasie słoiki odwracamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

SMACZNEGO!
Konfitura figowa
figi myjemy i kroimy w drobne cząstki...
Konfitura figowa
z jabłek w sokowirówce przygotowujemy 400 ml soku...
Konfitura figowa
figi mieszamy z sokiemi żelfixem i doprowadzamy do wrzenia...
Konfitura figowa
konfitura figowa tuż przed zdjęciem z ognia...