Sposób przygotowania:
Konfitura malinowo - jabkowa
Opłukane maliny zasypałam cukrem. Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam. Następnie wrzuciłam do garnka, zalałam wodą, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na "małym ogniu" przez ok. 20 minut często mieszając. Gdy jabłka trochę zmiękły dodałam maliny z cukrem, laskę wanilii i sok z cytryny. Całość zagotowałam, mieszając trzymałam na palniku ok. 15 minut a następnie odstawiłam. Do mojej konfitury wróciłam następnego dnia kiedy znowu ją gotowałam - często mieszając - przez ok. 30 minut, do momentu, aż zaczęła gęstnieć. Laskę wanilii rozcięłam, a ziarenka wrzuciłam do owoców, wymieszałam i gotowałam jeszcze 5 minut cały czas mieszając. Słoiki (4 małe) wstawiłam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, a nakrętki przetarłam spirytusem. Gorące słoiki napełniłam konfiturą, zakręciłam i pasteryzowałam 15 minut w piekarniku (nagrzanym do 100 stopni).
gosiapiotrek23