paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Konfitura wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak dla mnie najlepszy dodatek do lodów na świecie

Konfitura wiśniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura wiśniowa

 

  • 2 kg wiśni
  • 1,5 kg cukru
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

Konfitura wiśniowa
Oczyszczone wiśnie drylujemy. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Rozpuszczamy. Po tym czasie dodajemy wydrylowane wiśnie i zagotowujemy po czym odstawiamy na 24 h., kolejnego dnia znów zagotowujemy ponownie odstawiamy na 24. Kolejnego dnia to samo. $ dnia zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia do góry dnem.
Konfitura wiśniowa
Wybierajmy soczyste dojrzałe owoce wiśni będą słodsze
Konfitura wiśniowa
Cukier musi się dokładnie rozpuścić zanim dodamy wiśnie
Konfitura wiśniowa
Piękne i błyszczonce wiśienki w cukrowym syropie
Konfitura wiśniowa
zamienią się po kilku dniach w smaczną konfiturę