Sposób przygotowania:
Konfitura z cukinii.
Cukinię podlewamy kilkoma łyżkami wody i gotujemy do miękkości. Czym drobniej ją pokroimy tym szybciej się ugotuje. Jak warzywo jest miękkie miksujemy na gładka masę i ponownie przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy cynamon, sok z cytryny i kurkumę. Z cukrem...radzę dodawać stopniowo i dać według własnych upodobań smakowych. Dla mnie np te 1,5 szklanki to za dużo, a dla kogoś może być mało. Na koniec dodajemy środek żelujący zgodnie z zaleceniami producenta. Gorące przelewamy do słoików pasteryzujemy około 10 min.
![Konfitura z cukinii. Konfitura z cukinii.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/konfitura-z-cukinii-212824.jpg)
![Konfitura z cukinii. Konfitura z cukinii.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/konfitura-z-cukinii-212825.jpg)
![Konfitura z cukinii. Konfitura z cukinii.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/konfitura-z-cukinii-212826.jpg)