Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Konfitura z cukinii.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cynamonowe powidła z powodzeniem zastąpią czasem te jabłkowe.

Konfitura z cukinii. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Konfitura z cukinii.

 

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z cukinii.
Cukinię podlewamy kilkoma łyżkami wody i gotujemy do miękkości. Czym drobniej ją pokroimy tym szybciej się ugotuje. Jak warzywo jest miękkie miksujemy na gładka masę i ponownie przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy cynamon, sok z cytryny i kurkumę. Z cukrem...radzę dodawać stopniowo i dać według własnych upodobań smakowych. Dla mnie np te 1,5 szklanki to za dużo, a dla kogoś może być mało. Na koniec dodajemy środek żelujący zgodnie z zaleceniami producenta. Gorące przelewamy do słoików pasteryzujemy około 10 min.
Konfitura z cukinii.
Cukinię można dać razem ze środkiem nawet jak nasiona są troszkę większe.
Konfitura z cukinii.
PO ugotowaniu i zmiksowaniu, masa się robi gładka i jednolita.
Konfitura z cukinii.
Cynamon to smak i aromat, natomiast kurkuma ładny kolorek.