Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Konfitura z czerwonej cebuli (do burgerów)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Od czasu do czasu lubimy zjeść dobrego burgera, najlepiej domowej roboty. Aby nie było nudno, eksperymentujemy z dodatkami. Świetnym dodatkiem do burgera jest np. konfitura z czerwonej cebuli.

Konfitura z czerwonej cebuli (do burgerów) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Konfitura z czerwonej cebuli (do burgerów)

 

  • 0,5 kg czerwonej cebuli
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • duża szczypta chili
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Konfitura z czerwonej cebuli (do burgerów)
Cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, posypujemy cukrem brązowym, dodajemy chili. Wlewamy wino. Cebulę dusimy do miękkości.

Następnie, porcjami, dodajemy ocet balsamiczny i podgrzewamy cebulkę. Robimy to przez ok. 30 minut, na wolnym ogniu.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy dodać szczyptę cynamonu.
Konfitura z czerwonej cebuli (do burgerów)
Do konfitury wykorzystałam 0,5 kg czerwonej cebuli
Konfitura z czerwonej cebuli (do burgerów)
Cebulę przełożyłam do garnka, posypałam cukrem brązowym...
Konfitura z czerwonej cebuli (do burgerów)
...dodałam wino i ocet balsamiczny i dusiłam