suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Konfitura z malin w galaretce z pożeczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny dodatek do gofrów, lodów, ciastek

Konfitura z malin w galaretce z pożeczek

Składniki:

Konfitura z malin w galaretce z pożeczek

 

  • Na konfiturę:
  • 1 kg malin;
  • 2 szklanki soku malinowego;
  • 1,25 kg cukru;
  • Na galaretkę:
  • 2 szklanki soku z porzeczek czerwonych;
  • 40 dag cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura z malin w galaretce z pożeczek
Przebieramy dokładnie maliny, odrzucamy przejrzałe. Przygotowujemy syrop z soku malinowego i cukru. Owoce nakładamy do syropu partiami, a gdy już wszystkie zanurzą się odstawiamy naczynie do wystudzenia. Po godzinie doprowadzamy konfiturę do wrzenia i powtarzamy to samo jeszcze dwa razy. Po trzecim gotowaniu odlewamy z konfitury syrop malinowy. Oddzielnie przygotowujemy galaretkę z soku z czerwonych porzeczek. Gdy galaretka zacznie tężeć ostrożnie wkładamy do niej maliny i gotujemy. Gorącą konfiturę wkładamy do słoików lub innych naczyń i szczelnie zamykamy.