oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Konfitury z zielonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Naprawdę warto wypróbować ten przepis...

Konfitury z zielonych pomidorów

Składniki:

Konfitury z zielonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Konfitury z zielonych pomidorów
Drobne zielone pomidory przebrać, umyć w zimnej wodzie, włożyć do wrzątku i gotować przez 10-15 minut, po czym wodę odlać, a pomidory ostudzić, przełożyć do naczynia, zalać gorącym syropem z cukru i wody oraz odstawić na 2-3 godziny. Następnie gotować przez 20-25 minut i po zdjęciu z ognia - przez 2-3 godziny trzymać w syropie. Gotowanie pomidorów w syropie potwórzyć trzykrotnie i dopiero wtedy dogotować konfitury do końca. Dla zapachu pod koniec gotowania włożyć do naczynia goździki, cynamon i kardamon w woreczku z gazy, który po zakończeniu gotowania należy usunąć wraz z przyprawami.

Tagi:

pomidory