Sposób przygotowania:
KoniczynkiUtrzeć masło i cukier na puszystą masę, dodać jajko. Masę podzielić na trzy równe porcje. Do pierwszej dodać esencję waniliową, do drugiej rozpuszczoną w 2 łyżeczkach gorącej wody ostudzoną kawę, do trzeciej stopioną czekoladę. Do każdej miski dodać 155 g przesianej mąki i szczyptę soli. Każdą porcję najpierw wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką dość twarde ciasto. Uformować wałki jednakowej grubości ( grubość palca). Położyć koło siebie wałek waniliowy i kawowy, a na nich wałek czekoladowy. Wszystkie trzy lekko ścisnąć razem, położyć na tacy, przykryć folią. Włożyć do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
Ciasto pociąć na plasterki o grubości 0,5 cm i kłaść (koniczynki) na posmarowanej blasze lub papierze do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni.
SMACZNEGO!
Ma-Gosia
joasiaant