misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Koniczynki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatne ciasteczka o smaku waniliowo - czelodowo - kawowym

Koniczynki

Składniki:

Koniczynki

 

  • 375 g masła
  • 375 g cukru
  • 1 jajko
  • Kilka kropli esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 30 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 470 g mąki (3 x 155 g)
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Koniczynki

Utrzeć masło i cukier na puszystą masę, dodać jajko. Masę podzielić na trzy równe porcje. Do pierwszej dodać esencję waniliową, do drugiej rozpuszczoną w 2 łyżeczkach gorącej wody ostudzoną kawę, do trzeciej stopioną czekoladę. Do każdej miski dodać 155 g przesianej mąki i szczyptę soli. Każdą porcję najpierw wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką dość twarde ciasto. Uformować wałki  jednakowej  grubości ( grubość palca). Położyć koło siebie wałek waniliowy i kawowy, a na nich wałek czekoladowy. Wszystkie trzy lekko ścisnąć razem, położyć na tacy, przykryć folią. Włożyć do lodówki  na co najmniej 3-4 godziny.

Ciasto pociąć na plasterki o grubości 0,5 cm i kłaść (koniczynki) na posmarowanej blasze lub papierze do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni.


SMACZNEGO!