Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Konserwa domowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

O niebo lepsza od sklepowej - konserwa domowa.

Konserwa domowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Konserwa domowa

 

  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 20 dkg słoniny
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Konserwa domowa
Umyte mięso, słoninę oraz czosnek zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać sól oraz pieprz. Dodać wodę, szybkimi ruchami wyrobić jednolitą masę. Przełożyć do niewielkich słoików, tak, aby zapełnić 3/4 słoika. Pasteryzować przez godzinę (woda ma sięgać 3/4 wysokości słoików). Ostudzić. Na drugi dzień ponownie pasteryzować przez 40 minut. Przechowywać w lodówce.
Konserwa domowa
Do zmielonego mięsa dodać sól peklową i pieprz.
Konserwa domowa
Szybkimi ruchami wyrobić jednolitą masę.
Konserwa domowa
Pasteryzować przez godzinę a na drugo dzień 40 minut.