Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Koper włoski -zapiekany z serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Troszke egzotyczne danie :) Anyzkowy aromat kopru wloskiego ulatnia sie w czasie zapiekania.

Koper włoski  -zapiekany z serem feta

Składniki:

Koper włoski -zapiekany z serem feta

 

  • Bulwa kopru włoskiego
  • olej z oliwek (lub inny)
  • sok z jednej pomarańczy
  • sól i pieprz
  • 100g sera Feta
  • naczynie odpowiednie do zapiekania, dość płaskie.

Sposób przygotowania:

Koper włoski -zapiekany z serem feta
Bulwe kopru wloskiego umyć, rozkroić i wyciąć twardy środek. Pokroić w plastry i ułożyć na płasko jeden koło drugiego na blaszce czy w odpowiednim naczyniu do zapiekania. Piekarnik rozgrzać do temp.180·C Fenkuł polać oliwą. Wsadzić do piekarnika na 20 minut. Przygotować sos z 3łyżek oliwy z dodatkiem soku pomarańczowego soli i pieprzu, dobrze połączyć składniki sosu. Polać nim upieczony koper i posypać pokruszoną fetą. Ponownie włożyć do piekarnika na parę minut celem zapieczenia. Podawać z białym pieczywem jako przekąskę. Zielone części kopru wloskiego, przypominające koperek odłożyć i pokroić posypać na koncu potrawę. Smacznego!