Sposób przygotowania:
Francuska tarta serowa z musem rabarbarowym
Mus:
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki przekładamy do rondelka. Zasypujemy go cukrem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wlewamy wodę i gotujemy rabarbar około 15-20 minut aż rozpadnie się na kawałki. Rabarbar lekko studzimy, blendujemy. Zblendowany rabarbar stawiamy z powrotem na ogniu i odparowujemy go z nadmiaru wody – odstawiamy.
Masa serowa:
Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę – dodajemy ser i sok limonki i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
Formę do tarty lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia a następnie ciastem francuskim. Na ciasto wylewamy masę serową, a na nią łyżką wykładamy mus rabarbarowy.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki przekładamy do rondelka. Zasypujemy go cukrem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wlewamy wodę i gotujemy rabarbar około 15-20 minut aż rozpadnie się na kawałki. Rabarbar lekko studzimy, blendujemy. Zblendowany rabarbar stawiamy z powrotem na ogniu i odparowujemy go z nadmiaru wody – odstawiamy.
Masa serowa:
Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę – dodajemy ser i sok limonki i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
Formę do tarty lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia a następnie ciastem francuskim. Na ciasto wylewamy masę serową, a na nią łyżką wykładamy mus rabarbarowy.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego