marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Koperkowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ugotować wywar na zupę oraz osobno jajka na twardo. Jajka obrać,pokroić,wywar przecedzić.Gotować,doprawić.

Koperkowa z jajkiem

Składniki:

Koperkowa z jajkiem

 

  • Duży pęczek koperku,
  • 4 jaja,
  • sztuka mięsa,np.szponder wołowy,
  • sztuka włoszczyzny(marchew,korzeń pietruszki,por),
  • 3 kostki bulionowe warzywne,
  • śmietana 12% lub 2 topione serki,
  • maggi,
  • 3 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1,5 l.wody.

Sposób przygotowania:

Koperkowa z jajkiem
Do garnka z wodą włożyć szponder wołowy, oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę,kostki bulionu oraz przyprawy zapachowe. Gotować z 45 min. Przecedzić wywar przez sitko do mniejszego garnka, wkroić umyty i posiekany koperek i gotować jeszcze z 30 min., po czym zaprawić śmietaną do zup lub serkami topionymi. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać. Pokroić je na ćwiartki i ułożyć po cztery na dnie każdego talerza czy filiżanki do zup. Zupę doprawić maggi, solą i pieprzem po wyłączeniu palnika. Nalewać i podawać.

Tagi:

mięso