Sposób przygotowania:
Zupa koperkowa z filetem z kurczaka
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy wkładamy do garnka.
Dodajemy obraną pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną cebulę dymkę, kawałek selera i przyprawy: imbir, ziele, liść laurowy i ziarna pieprzu – całość zalewamy woda tak, aby mięso było przykryte.
Gotujemy na wolnym ogniu 1-1,30 godziny w międzyczasie usuwając „szumowiny”.
Kiedy wywar będzie już gotowy doprawiamy go do smaku solą, mięso wyjmujemy i ostawiamy.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na niej posiekany koperek.
Tak zasmażony koperek dodajemy do wywaru i gotujemy 5 minut.
Do zupy wlewamy śmietanę kremówkę, mieszamy doprawiamy zupę do smaku i gotujemy kolejne 5 minut.
Filet z kurczaka kroimy w plasterki układamy na 4 talerzach, zalewamy zupą i serwujemy gorące, posypane odrobiną koperku.
Dodajemy obraną pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną cebulę dymkę, kawałek selera i przyprawy: imbir, ziele, liść laurowy i ziarna pieprzu – całość zalewamy woda tak, aby mięso było przykryte.
Gotujemy na wolnym ogniu 1-1,30 godziny w międzyczasie usuwając „szumowiny”.
Kiedy wywar będzie już gotowy doprawiamy go do smaku solą, mięso wyjmujemy i ostawiamy.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na niej posiekany koperek.
Tak zasmażony koperek dodajemy do wywaru i gotujemy 5 minut.
Do zupy wlewamy śmietanę kremówkę, mieszamy doprawiamy zupę do smaku i gotujemy kolejne 5 minut.
Filet z kurczaka kroimy w plasterki układamy na 4 talerzach, zalewamy zupą i serwujemy gorące, posypane odrobiną koperku.
smokii