malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa dyniowo-koperkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Latem gdy mam świeże zioła często gotuję zupę koperkową, postanowiłam dodać do niej dynię w ramach eksperymentu, wyszło świetnie. Zupa jest bardzo pyszna.

Zupa dyniowo-koperkowa

Składniki:

Zupa dyniowo-koperkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowo-koperkowa
W litrze osolonego wrzątku gotujemy korpus, pietruszkę, cebulę, por oraz listki przez 20 min. Następnie odcedzamy, dynię kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Czosnek kroimy w kostkę, koper siekamy. Smażymy chwilę czosnek, koper na łyżce masła. Miksujemy zupę na krem, wrzucamy koper z czosnkiem, zaprawiamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym.