xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Koperty z jabłkami i rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam jabłka w połączeniu z rodzynkami i szczyptą cynamonu, uwielbiam również wypieki z ciasta francuskiego, w połączeniu stanowią niebo w gębie.

Koperty z jabłkami i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koperty z jabłkami i rodzynkami

 

  • op. ciasta francuskiego (ok.38dag)
  • 3 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • białko
  • 5 dag czekolady

 

Sposób przygotowania:

Koperty z jabłkami i rodzynkami
Jabłka obieram, kroję w małą kostkę. Mieszam je z cynamonem, cukrem i rodzynkami. Ciasto dzielę na 8 części, wykładam po porcji jabłek, składam na pół i zlepiam brzegi. Wierzch kopert smaruję rozbełtanym białkiem. Wykładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekę ok. 25min, w temp 200stop. C Studzę i dekoruję rozpuszczoną czekoladą
Koperty z jabłkami i rodzynkami
Etap 1 jabłka obieram i kroję w drobną kostkę, rodzynki mączę w ciepłej wodzie przez 15min
Koperty z jabłkami i rodzynkami
Etap 2 pokrojone jabłka mieszam z rodzynkami, cukrem i cynamonem
Koperty z jabłkami i rodzynkami
Etap 3 ciasto francuskie kroję na 8 prostokątów
Koperty z jabłkami i rodzynkami
Etap 4 Koperty faszeruję, zaklejam i piękę