Sposób przygotowania:
Słodkie koperty
Koperty robiłam z truskawkami i jabłkami możemy je zrobić z każdymi owocami jakie tylko lubimy. Truskawki opłukujemy kroimy na połówki lub ćwiartki zasypujemy połową cukru waniliowego lub kryształem, wstawiamy do lodówki na kilka minut. Jeśli robimy z jabłkami to obieramy je i kroimy w drobną kosteczkę, zalewamy wodą i dodajemy cukier waniliowy lub kilka łyżek kryształu oraz łyżeczkę cynamonu. Prażymy w garnuszku do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając żeby nie przywarły. Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty z jednego wyjdzie około 6-8. Owoce kładziemy na środek i zawijamy boki tworząc kopertę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy koperty. Żółtko rozmącamy i smarujemy ciasto, żeby nabrało złocistego koloru podczas pieczenia. Pieczemy na termoobiegu przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Czasem koperty mogą się otworzyć przy pieczeniu i wypływa z nich sok z owoców (tak było w przypadku truskawek) można tym gęstym sokiem polać upieczone ciasteczka. Smakują wybornie. Smacznego.
wedith1
Sarenka
eli_555
moniczka_87