BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Koperty z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzielę się z Wami przepisem na koperty ze smakowitym farszem, które przygotowałam na kolejne urodziny mojej wnuczki. Takie koperty goszczą u nas już od wielu lat, a przepis przywiozłam od mojej cioci z woj.wielkopolskiego gmina Grzegorzew.

Koperty z porem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Koperty z porem

 

  • Kotlety schabowe 15 szt,
  • Farsz;
  • por 4 szt ( biała część ),
  • sos tatarski 1 słoik ,
  • chrzan tarty 1/2 słoiczka,
  • żółty ser około 300 g,
  • pieprz mielony,
  • sól,

Sposób przygotowania:

Koperty z porem
Kotlety schabowe po umyciu i osuszeniu rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Następnie por pokroić w pół plasterki.

Pokrojony por włożyć do miski, dodać sos tatarski chrzan tarty, oraz starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Na rozbite kotlety nakładać z jednej strony porcję farszu, składać w koperty.

Panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Podawać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do drugiego dania.
Koperty z porem
Na rozbite i przyprawione kotlety rozłożyć z jednej strony przygotowany farsz
Koperty z porem
Składać w koperty i panierować w mące , rozbełtanym jajku i bułce tartej