Sposób przygotowania:
Kieszonki schabowe nadziewane porem
Schab kroimy na grube plastry które nacinamy pośrodku tak by powstała kieszonka ,uważając by nie przeciąć na wylot. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pora kroimy w pół plasterki i podsmażamy na oleju aż zmięknie , zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi wsypujemy starty ser i mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy kieszonki schabowe. Na rozgrzanym oleju obsmażamy kieszonki schabowe z obu stron na złoty kolor ,następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C .Pieczemy 0,5 godz. Sos: Do rondelka wlewamy wodę wrzucamy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Zagotowany płyn zaciągamy mąką wymieszaną ze śmietaną i jeszcze raz zagotowujemy . Gotowym sosem polewamy kieszonki schabowe podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną.