Sposób przygotowania:
Galareta wieprzowa z jajkiem i warzywami
Mięso zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielski, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Obieramy warzywa, cebulę opalamy. Wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy jeszcze 2 godziny.
Wyjmujemy z garnka warzywa i mięso. Przecedzamy wywar i dodajemy do niego drobno pokrojony czosnek oraz mięso obrane z kości. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i gotujemy jeszcze 10 minut.
Ugotowane na twardo jajka kroimy w plastry. Marchew kroimy w plasterki. W filiżankach układamy jajka, groszek oraz marchewkę i zalewamy wywarem z mięsem. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.
Obieramy warzywa, cebulę opalamy. Wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy jeszcze 2 godziny.
Wyjmujemy z garnka warzywa i mięso. Przecedzamy wywar i dodajemy do niego drobno pokrojony czosnek oraz mięso obrane z kości. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i gotujemy jeszcze 10 minut.
Ugotowane na twardo jajka kroimy w plastry. Marchew kroimy w plasterki. W filiżankach układamy jajka, groszek oraz marchewkę i zalewamy wywarem z mięsem. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.