migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kopiec kreta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Coś słodkiego z bita śmietaną i bananami.

Kopiec kreta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopiec kreta

 

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta
Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzać aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Do miski przelać wystudzoną zawartość rondelka, następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na końcu dodać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki,okruchów nie wyrzucać.Na spodzie ciasta ułożyć pokrojone wzdłuż banany i skropić sokiem z cytryny.Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i zagęstnik oraz startą gorzka czekoladę i dokładnie wymieszać.Śmietanę wyłożyć na banany formując kopiec.Posypać okruchami ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Kopiec kreta
Etap 1 Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzać aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły, wystudzić.
Kopiec kreta
Etap 2 Do miski przelać wystudzoną zawartość rondelka, następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na końcu dodać pianę z białek.
Kopiec kreta
Etap 3 Na spodzie ciasta ukłożyć pokrojone wzdłuż banany i skrapić sokiem z cytryny.
Kopiec kreta
Etap 4 Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i zagęstnik oraz startą gorzka czekoladę i dokładnie wymieszać.