Sposób przygotowania:
Kopytka
Gotuj ziemniaki ze skórką w osolonym wrzątku przez ok. 25 min., do momentu, aż staną się miękkie. Odsadź je i obierz zanim wystygnę. Rozgnieć je(możesz ewentualnie przepuścić przez maszynkę do mięsa). Zagnieć ziemniaki z mąką i jajkami, aż do ukształtowania lekko lepkiej kuli. Weź 1/4 ciasta i uformuj walec o średnicy 2 cm. Odrobinę go rozpłaszcz i pokrój na skośne kawałki. Zrób tak też z resztą ciasta. Możesz nadać kopytkom pręgowane wzorki, przygniatając ich końcówki widelcem. Zagotuj dużą ilość osolonego wrzątku, w którym gotuj jednorazowo nie więcej niż 20 kopytek. Wyjmuj je po 2 min. od wypłynięcia na wierzch. Powinno wystarczyć dla 7 osób. Gdy jest ich mniej, przed ugotowaniem można zamrozić na kiedy indziej. Smacznego!
Pyza
mamqa
Jak Ty to wszystko znajdujesz? ;)
bianka97