bianka97

bianka97

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Kopytka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gotuj ziemniaki ze skórką w osolonym wrzątku przez ok. 25 min., do momentu, aż staną się miękkie. Odsadź je i obierz zanim wystygnę

Kopytka

Składniki:

Kopytka

 

  • 750g ziemniaków, 200g mąki, 2 jajka(opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kopytka
Gotuj ziemniaki ze skórką w osolonym wrzątku przez ok. 25 min., do momentu, aż staną się miękkie. Odsadź je i obierz zanim wystygnę. Rozgnieć je(możesz ewentualnie przepuścić przez maszynkę do mięsa). Zagnieć ziemniaki z mąką i jajkami, aż do ukształtowania lekko lepkiej kuli. Weź 1/4 ciasta i uformuj walec o średnicy 2 cm. Odrobinę go rozpłaszcz i pokrój na skośne kawałki. Zrób tak też z resztą ciasta. Możesz nadać kopytkom pręgowane wzorki, przygniatając ich końcówki widelcem. Zagotuj dużą ilość osolonego wrzątku, w którym gotuj jednorazowo nie więcej niż 20 kopytek. Wyjmuj je po 2 min. od wypłynięcia na wierzch. Powinno wystarczyć dla 7 osób. Gdy jest ich mniej, przed ugotowaniem można zamrozić na kiedy indziej. Smacznego!