eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Kopytka dyniowe Eli na słodko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam kopytka ziemniaczano dyniowe z cynamonem. Kopytka podałam na słodko z masłem i cukrem, posypane pestkami z dyni.

Kopytka dyniowe Eli na słodko

Składniki:

Kopytka dyniowe Eli na słodko

warzywa

pozostałe składniki kopytek

dodatki

Sposób przygotowania:

Kopytka dyniowe Eli na słodko

przygotowanie składników

Kopytka dyniowe Eli na słodko
Ugotować na parze obrane ziemniaki i dynię ze skórką.

Ziemniaki obrać i opłukać. Dynię opłukać, przekroić, usunąć pestki i pokroić miąższ ze skórką na mniejsze kawałki. Dynię i ziemniaki ugotować na parze.

przygotowanie składników cd

Kopytka dyniowe Eli na słodko
Przecisnąć przez praskę ziemniaki i dynię.

Ciepłe ziemniaki i dynię przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Kopytka dyniowe Eli na słodko
W miseczce przygotować mąkę ziemniaczaną i pszenną.

Przygotować mąkę pszenną i ziemniaczaną.

przygotowanie składników cd

Kopytka dyniowe Eli na słodko
Wszystkie składniki kopytek włożyć do miski.

Do miski włożyć ziemniaki, dynię, obydwie mąki i cynamon. Całość oprószyć solą i wymieszać.

przygotowanie kopytek

Kopytka dyniowe Eli na słodko

Masło roztopić w rondelku. Z masy formować wałki na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wałki ciasta kroić pod skosem i kopytka oprószyć mąką pszenną. Kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe kopytka wyjmować łyżką cedzakową na talerze, Kopytka polać masłem, posypać cukrem i pestkami dyni Smacznego!