Sposób przygotowania:
Kopytka dyniowe Eli na słodkoprzygotowanie składników

Ziemniaki obrać i opłukać. Dynię opłukać, przekroić, usunąć pestki i pokroić miąższ ze skórką na mniejsze kawałki. Dynię i ziemniaki ugotować na parze.
przygotowanie składników cd

Ciepłe ziemniaki i dynię przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd

Przygotować mąkę pszenną i ziemniaczaną.
przygotowanie składników cd

Do miski włożyć ziemniaki, dynię, obydwie mąki i cynamon. Całość oprószyć solą i wymieszać.
przygotowanie kopytek

Masło roztopić w rondelku. Z masy formować wałki na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wałki ciasta kroić pod skosem i kopytka oprószyć mąką pszenną. Kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe kopytka wyjmować łyżką cedzakową na talerze, Kopytka polać masłem, posypać cukrem i pestkami dyni Smacznego!