Sposób przygotowania:
Paluszki serowe w sosie koperkowym
Ziemniaki gotujemy odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Przekładamy ziemniaki do miski wyciągamy 1/4 ziemniaków na to miejsce kładziemy mąkę ziemniaczaną . Wbijamy jajko i dodajemy kostkę pokruszonego twarogu. Solimy do smaku.
Wyrabiamy ciasto , dodając trochę mąki pszennej aby ciasto nie kleiło się .
Formujemy wałeczki i kroimy na skos w kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 2 min. Wyciągamy łyżka cedzakową .
Na patelnie dajemy 2 łyżki masła , jak się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy. Wlewamy ok 2 szklanki mleka. Doprawiamy do smaku solą .
Dodajemy z 4 łyżki śmietany 30 % . Mieszamy i dodajemy dużo posiekanego koperku.
Sosem polewamy kopytka.
Wyrabiamy ciasto , dodając trochę mąki pszennej aby ciasto nie kleiło się .
Formujemy wałeczki i kroimy na skos w kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 2 min. Wyciągamy łyżka cedzakową .
Na patelnie dajemy 2 łyżki masła , jak się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy. Wlewamy ok 2 szklanki mleka. Doprawiamy do smaku solą .
Dodajemy z 4 łyżki śmietany 30 % . Mieszamy i dodajemy dużo posiekanego koperku.
Sosem polewamy kopytka.
Holly
Magdalena88
iwa643
nie ja ograniczam tłuszcz może być tłusty nie ma znaczenia :) pozdrawiam
iwa643
dziękuję pozdrawiam