Sposób przygotowania:
Kopytka na słodko
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ). Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia. Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę. Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki - co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej. Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde! Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki. Kroimy na kopytka / pod skosem. Wrzucamy do gotującej się , lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy np. z masełkiem i cukrem. Smacznego!