basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Kopytka na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię tak przyrządzone kopytka. Są bardzo dobre i miękkie.

Kopytka na słodko Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kopytka na słodko

 

Sposób przygotowania:

Kopytka na słodko
Ziemniaki gotuję w lekko posolonej wodzie,odsączam, zgniatam w prasce. następnie dodaję ser biały, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka całe.Ciasto dokładnie wyrabiam. Ja zawsze robię próbę, czy odpowiednią dawkę dodałam mąki.W garnku zagotowuję wodę, lekko posoliwszy i wrzucam kawałek mały ciasta, gotuję.Jeśli stwierdzam, że ciasto jest miękkie i się nie rozpada, podczas gotowania, to znak że odpowiednie proporcje są dodane mąki.Wówczas ciasto dzielę na małe porcje, roluję by powstał wałek i kroje nożem z ukosa kluski kopytkowe.Kopytka gotuję w lekko posolonej wodzie, odcedzam i polewam masełkiem przetopionym z bułką tartą, posypując cukrem według uznania. Życzę smacznego.
Kopytka na słodko
ziemniaki ugotowane, zmielone do których dodany jest ser biały
Kopytka na słodko
przyrzadzone ciasto na kopytka zrobiony wałek i pokrojone kluski z ukosa
Kopytka na słodko
gotowane kopytka w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli