Sposób przygotowania:
Kopytka na słodko
Ziemniaki gotuję w lekko posolonej wodzie,odsączam, zgniatam w prasce. następnie dodaję ser biały, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka całe.Ciasto dokładnie wyrabiam. Ja zawsze robię próbę, czy odpowiednią dawkę dodałam mąki.W garnku zagotowuję wodę, lekko posoliwszy i wrzucam kawałek mały ciasta, gotuję.Jeśli stwierdzam, że ciasto jest miękkie i się nie rozpada, podczas gotowania, to znak że odpowiednie proporcje są dodane mąki.Wówczas ciasto dzielę na małe porcje, roluję by powstał wałek i kroje nożem z ukosa kluski kopytkowe.Kopytka gotuję w lekko posolonej wodzie, odcedzam i polewam masełkiem przetopionym z bułką tartą, posypując cukrem według uznania. Życzę smacznego.