Sposób przygotowania:
Szpinakowe kopytka
Ziemniaka obrać i nastawić je na gotowanie dodając do wody trochę soli. W trakcie, gdy ziemniaki się gotują zająć się szpinakiem. Mrożony szpinak podsmażyć na patelni z dodatkiem masła (wystarczy około 1 łyżki masła). Podczas podsmażania szpinaku dodać do niego posiekane 2 ząbki czosnku, 2 jajka i 3 łyżki mąki pszennej. Podsmażany szpinak doprawić do smaku solą i pieprzem, a także dodać do niego kminek i granulowany czosnek. Gotowy szpinak odstawić na chwilę do przestygnięcia. Ugotowane ziemniaki odcedzić, a następnie utłuc je za pomocą tłuczka z dodatkiem 2 łyżeczek masła. Przełożyć ugotowane i utłuczone z masłem ziemniaki do dużej miski. Do ziemniaków dodać doprawiony i już nieco przestudzony szpinak z patelni. Wymieszać szpinak z ziemniakami, a następnie do szpinakowo - ziemniaczanej masy dodać 1 jajko, 6 łyżek mąki pszennej i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać szpinakowo - ziemniaczaną masę z dodanymi składniki, by powstało ciasto na kopytka o jednolitej konsystencji. W trakcie mieszania dodać do masy jeszcze trochę granulowanego czosnku i szczyptę pieprzu. Z gotowej, wymieszanej masy formować wałeczki, które następnie ciąć na kawałki produkując tym samym kopytka. Wałeczki formować i kroić je na kopytka na powierzchni podsypanej pszenną mąką. W garnku nastawić wodę na gotowanie z dodatkiem soli. Przekładać uformowane surowe jeszcze kopytka do gotującej się wody i wyławiać kopytka, gdy wypłyną na powierzchnię wody, co będzie oznaczało, że są już ugotowane, gotowe do jedzenia.