Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kopytka pomidorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zwykłe kopytka, ale z nutą pomidorową.

Kopytka pomidorowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kopytka pomidorowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka pomidorowe
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, następnie przecisnąć przez praskę. Wyłożyć ziemniaki do miski, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtko i sól. Zagnieść gładkie ciasto, następnie połączyć z koncentratem pomidorowym. Z ciasta formować wałeczki, następnie je lekko spłaszczyć i wycinać ukośnie niewielkie kopytka. Kopytka gotować kilka minut w dużej ilości osolonej wody (najlepiej sprawdzić 2-3 kopytka czy się nie rozpadają i w razie potrzeby dodać więcej mąki). Takie kopytka są świetnym elementem obiadu lub samodzielnym daniem.
Kopytka pomidorowe
Ziemniaki rozgnieść i połączyć z mąką i żółtkiem.
Kopytka pomidorowe
Do masy dodac koncentrat pomidorowy.....
Kopytka pomidorowe
Z ciasta formować wałeczki wykrawać kopytka.

Tagi:

kopytka kluski