Sposób przygotowania:
Kopytka – przepis podstawowy
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy i dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy w garnku na 15 minut do ostygnięcia (bez pokrywki).
Następnie ponownie je tłuczemy i wbijamy jajko. Dodajemy sól, oraz mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną.
Ze wszystkich składników wyrabiamy ziemniaczane ciasto. Następnie wykładamy je z garnka na oprószony mąką blat i dalej wyrabiamy.
Z gotowego ciasta ziemniaczanego odcinamy kawałki i rolujemy w rulon o szerokości ok. 3 cm. lekko spłaszczamy ręką i kroimy w ukośne paski – grubość według gustu.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i na wrzątek wrzucamy partie kopytek. Gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy na talerze za pomocą łyżki cedzakowej i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Następnie ponownie je tłuczemy i wbijamy jajko. Dodajemy sól, oraz mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną.
Ze wszystkich składników wyrabiamy ziemniaczane ciasto. Następnie wykładamy je z garnka na oprószony mąką blat i dalej wyrabiamy.
Z gotowego ciasta ziemniaczanego odcinamy kawałki i rolujemy w rulon o szerokości ok. 3 cm. lekko spłaszczamy ręką i kroimy w ukośne paski – grubość według gustu.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i na wrzątek wrzucamy partie kopytek. Gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy na talerze za pomocą łyżki cedzakowej i podajemy z ulubionymi dodatkami.