tttusiaaa

tttusiaaa

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Perliczka na sianku z kopytkami szpinakowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Perliczka to szlachetny gatunek drobiu. Dzięki akcentowi dziczyzny zasługuje na miano dania wykwintnego, które w moim przepisie dopełniają kopytka szpinakowe, pieczone pomidorki koktajlowe i sianko z pora.

Perliczka na sianku z kopytkami szpinakowymi

Składniki:

Perliczka na sianku z kopytkami szpinakowymi

 

 

 

  • Perliczka:
  • tuszka perliczki około 1,3 kg
  • sól, pieprz do smaku

 

  • Kiść pomidorków koktajlowych

 

Sposób przygotowania:

Perliczka na sianku z kopytkami szpinakowymi
Sianko z pora: Por przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie paseczki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Suszyć w temperaturze 100 stopni przez około godzinę od czasu do czasu mieszając. Kopytka szpinakowe: Szpinak rozmrozić, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Po odparowaniu wody dodać łyżeczkę masła, szczyptę soli i pieprzu. Ostudzić. Ugotowane ziemniaki ostudzić i zmielić. Do ziemniaków dodać szpinak, żółtko oraz mąkę. Wyrobić na jednolitą masę, podsypując mąką. Uformować kopytka. W garnku zagotować wodę, posolić do smaku. Na wrzątek wrzucać kopytka, po wypłynięciu gotować pół minuty i wyjmować na półmisek. Perliczka: Do nagrzanego do 160 stopni piekarnika wstawić perliczkę doprawioną solą i pieprzem (można również doprawić papryką w proszku). Piec około godzinę, na ostatnie 5-7 minut dołożyć na brytfankę pomidory. Sianko z pora ułożyć na półmisku, po środku położyć perliczkę i udekorować kopytkami oraz pomidorkami. Smacznego!