Sposób przygotowania:
Perliczka na sianku z kopytkami szpinakowymi
Sianko z pora: Por przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie paseczki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Suszyć w temperaturze 100 stopni przez około godzinę od czasu do czasu mieszając. Kopytka szpinakowe: Szpinak rozmrozić, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Po odparowaniu wody dodać łyżeczkę masła, szczyptę soli i pieprzu. Ostudzić. Ugotowane ziemniaki ostudzić i zmielić. Do ziemniaków dodać szpinak, żółtko oraz mąkę. Wyrobić na jednolitą masę, podsypując mąką. Uformować kopytka. W garnku zagotować wodę, posolić do smaku. Na wrzątek wrzucać kopytka, po wypłynięciu gotować pół minuty i wyjmować na półmisek. Perliczka: Do nagrzanego do 160 stopni piekarnika wstawić perliczkę doprawioną solą i pieprzem (można również doprawić papryką w proszku). Piec około godzinę, na ostatnie 5-7 minut dołożyć na brytfankę pomidory. Sianko z pora ułożyć na półmisku, po środku położyć perliczkę i udekorować kopytkami oraz pomidorkami. Smacznego!